Medaero - Romania - ICASM 2011

Al 59-lea Congres International de Medicina Aeronautica si Spatiala. Cel de-al 59-lea Congres International de Medicina Aeronautica si Spatiala a avut loc la Bucuresti, intr-o locatie magnifica asigurata de hotelul Radisson Blu, in perioada 11-15 Septembrie 2011.

Asistenta tehnica si ospitalitatea locatiei au fost apreciate de delegati ca fiind foarte bune.Tema congresului a fost „Radacini in trecut, aripi pentru viitor”, sustinuta grafic de una din cele mai faimoase sculpturi romanesti, „Pasarea in vazduh”, de Constantin Brancusi. Tema a fost aleasa pentru a evidentia traditia puternica a medicinei aeronautice in Romania, traditie care ne-a permis sa implementam un continut stiintific foarte solid congresului, ca si interesante tururi tehnice.

Congresul n-ar fi fost posibil fara sprijinul puternic al Academiei Internationale de Medicina Aeronautica si Spatiala si al Ministerului Apararii Nationale din Romania. Am dori de asemenea sa multumim Autoritatii Aeronautice Civile din Romania si Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian pentr sprijinul important acordat organizarii acestui congres.

Colegiul medicilor din Romania a creditat acest congres cu 18 credite – ore EMC. Programul stiintific a fost organizat in 10 sesiuni de comunicari orale si trei sesiuni de postere. Allard Lecture a fost inclusa separat, iar Ernsting Panel a fost inclus drept Sesiunea nr. I.

Tururile tehnice au fost efectuate miercuri, 14 septembrie. Cel mai vizitat obiectiv a fost Institutul National de Medicina Aeronautica si Spatiala din Bucuresti. Aici, delegatii au asistat la o prezentare generala a institutului, urmata de un tur incluzand compartimentul de antrenament fizilogic al pilotilor, compus dintr-o camera hipobara, o camera hiperbara, un simulator pentru demonstrarea fenomenului de dezorientare spatiala si un laborator de antrenament pentru vederea pe timp de noapte.

In timp vizitarii diverselor compartimente medicale, delegatii au putut vedea echipamente medicale de ultima generatie, incluzand aparat de rezonata magnetica, computer tomograf, ecografie, endoscopie, laborator clinic, sala de operatii si un centru de examinare psihologica computerizata.

Delegatii interesati de o baza militara au avut ocazia de a vedea o baza a fortelor aeriene romane, cu o expozitie statica de aeronave, un modern elicopter MEDEVAC si un simulator IAR 330 PUMA. Delegatii interesati de controlul traficului aerian au putut vizita modernul complex al Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian.

La acest congres au participat 299 de delegati, 270 avand inregistrare completa si 29 cu inregistrare partiala de una sau doua zile.
S-au inregistrat un numar de 37 de persoane acompaniatoare. 58 de tari au fost reprezentate la acest congres.

Noi, ca organizatori, apreciem ca cel de-al 59-lea Congres International de Medicina Aeronautica si Spatiala a fost un eveniment de succes, sperand noi si de neuitat. Congresul a fost organizat intr-un moment economic global nefavorabil, ceea ce a afectat participarea unui numar mai mare de delegati straini, numarul final de delegati fiind mai mic decat cel asteptat initial.