La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX s-au intensificat preocuparile pentru crearea unor aparate de zbor mai grele decat aerul, pentru a se implini visul milenar al omului – cucerirea spatiului aerian.
Romania s-a inscris in istoria aviatiei cu prioritati importante, amintind aici numai zborurile istorice ale lui Traian Vuia, Aurel Vlaicu sau Henri Coanda. Perioada 1900-1912 a fost extrem de importanta pentru dezvoltarea aviatiei romane.
La 17 iunie 1910 a avut loc celebrul zbor al lui Aurel Vlaicu, Romania devenind astfel, dupa SUA si Franta, a treia tara din lume unde s-a zburat cu un avion de conceptie si constructie proprie.
Tot in aceasta perioada au luat fiinta primele scoli de pilotaj la Chitila, Cotroceni si Baneasa, pentru pregatirea pilotilor militari. S-a impus astfel si necesitatea unei asistente medicale specifice, initial pentru asigurarea medicala a zborului, ulterior si pentru selectia si controlul medical periodic al personalului aeronautic.
Un moment important in dezvoltarea si organizarea aviatiei nationale a fost promulgarea in 1913 a Legii privind Organizarea aeronauticii militare, in baza careia serviciul sanitar al Diviziei a IV-a l-a insarcinat pe Lt. Dr. Victor Anastasiu sa asigure asistenta medicala a personalului navigant si tehnic care facea parte din aviatia militara. Aceasta reprezinta prima atestare privind organizarea serviciului medical aeronautic.
In anul 1918 Mr. Dr. Victor Anastasiu a fost numit medicul sef al Serviciului Sanitar al Aeronauticii din cadrul Marelui Cartier General, cu misiunea de a organiza si perfectiona selectia medicala a personalului navigant.
In anul 1919, Mr. Dr. Victor Anastasiu a intreprins o vizita in Italia, Anglia si Franta documentandu-se asupra organizarii serviciului medical si a metodelor de selectie si expertiza medicala a personalului aeronautic.
In raportul inaintat conducerii Ministerului de Razboi, au fost propuse o serie de masuri organizatorice si metodologice privind selectia, expertiza si asistenta medicala a personalului aeronautic. Ca urmare, ministrul de razboi, G-ral Ion Rascanu, a semnat la 6 august 1920 Decizia Ministeriala nr. 466, referitoare la „Instructiuni pentru functionarea serviciului sanitar al Aeronauticii Militare” si infiintarea Centrului Medical Aeronautic.
Decizia a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 111 la 21 august 1920 si constituie actul de infiintare al acestei institutii, a patra din Europa la acea vreme, cu o organizare si dotare conforme normelor aeronautice din acea perioada.
Evolutia organizatorica ulterioara a urmat meandrele istoriei, ale conditiilor politico-militare, de la comisie de expertiza medico-aeronautica, imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial pana la Institut National in prezent, insa pastrand permanent identitatea si recunoasterea nationala si internationala.
Avand drept suport o institutie atat de puternica si cu specialisti recunoscuti in domeniul medicinei aeronautice, in anul 1992 s-au pus bazele Societatii de Medicina Aeronautica din Romania (SMAR) care isi propune promovarea perfectionarii in medicina si psihologia aeronautica si dezvoltarea de schimburi de informatii stiintifice cu societati similare din strainatate.
In acest sens, incepand cu anul 1996, in luna noiembrie a fost organizata anual o sesiune de comunicari stiintifice de medicina si psihologie aeronautica, iar in 2005 s-a desfasurat prima Conferinta Nationala de Medicina si Psihologie Aeronautica cu participare internationala.
Din anul 2006 SMAR a fost acceptata cu statutul de societate afiliata a Societatii Americane de Medicina Aeronautica (ASMA) si in anul 2008 a devenit membra a Societatii Europene de Medicina Aeronautica (ESAM).
In mai 2008, la intalnirea anuala a Asociatiei de Medicina Aerospatiala care a avut loc la Boston, SUA, Academia Internationala de Medicina Aeronautica si Spatiala a desemnat Romania, prin SMAR, ca tara organizatoare a celui de-al 59-lea Congres International de Medicina Aeronautica si Spatiala (ICASM) care va avea loc la Bucuresti in septembrie 2011.